Hamster eten - welk hamstervoer heeft uw huisdier nodig?

Hamsters eten meer dan alleen zaden en noten. De meeste hamstersoorten (link) eten in het wild ook insecten zoals: spinnen, krekels en wormen. Met deze eetgewoontes behoort de hamster tot de omnivoren. Goed hamstervoer met de juiste voedingsstoffen is daarom erg belangrijk voor een hamster. Gezondheid, gedrag en levensverwachting van de hamster hangen grotendeels af van het hamster eten dat u ze geeft!

Hamster eten de feiten over gedroogd hamstervoer

Hamsters zijn gek op zaden, noten en pitten. Deze bestanddelen zijn meestal volop aanwezig in gedroogd hamstervoer. Niet alle soorten gedroogd hamstervoer zijn even geschikt voor de tamme hamster. Gedroogd hamstervoer bevat vaak vetrijke noten en zonnebloem pitten. Deze producten zijn niet slecht voor de hamster, maar bevatten erg veel vet. Let dus goed op de kwaliteit van het gedroogd hamstervoer en verwijder overtollige noten en vetrijke zaden zoals zonnebloempitten. Hamsters met overgewicht zijn niet actief en veel gevoeliger voor hamsterziekten. Voorkom dit en controleer daarom altijd even het gedroogd hamstervoer!

Hamster eten - groenvoer een goede aanvulling

In het wild eten hamsters gevarieerd en veel groenvoer. Groen hamstervoer is heel gezond omdat het naast eiwitten en vitamines ook ruwe vezels bevat. Groen hamstervoer bevat ook veel vocht. De hamster krijgt dus op een natuurlijke manier een deel van zijn vochtbehoefte binnen. U kunt de hamster dagelijks groenvoer geven, maar let op de hoeveelheid. Laat groenvoer nooit lang in de hamsterkooi (link) liggen. Controleer de voorraadkamer van de hamster op resten groenvoer en verwijder deze dagelijks. Groenvoer is gezond en goed voor uw hamster, maar wordt wel snel oud en het gevaar van schimmel ligt dan op de loer!

Hamster eten - levend voer maakt het spannend voor de hamster

Hamsters eten niet uitsluitend droog -en groen hamstervoer. Het dieet van een goudhamster (link) bestaat voor 25 procent uit levend eiwitrijke voeding. Dwerghamsters (link) eten zelfs nog meer eiwitten en hun dieet kan wel tot 50 procent uit levend eiwitrijk hamstervoer bestaan. Groot probleem met levend hamstervoer is het gevaar van bacteriƫn en parasieten. Het is daarom niet aan te raden om wilde spinnen, sprinkhanen en torren te vangen en in de hamsterkooi te zetten. Gekweekt leven hamstervoer is een veilige oplossing en vooral meelwormen zijn erg geschikt. Hebt u geen zin in "gedoe" met levend hamstervoer, dan zijn er goede alternatieven. Speciale eiwitrijke hamsterkoekjes zijn een ware lekkernij voor uw hamster. Ook kunt u diverse honden en katten koekjes gebruiken.

Hamster eten - iets om aan te knabbelen voor tussendoor

In het leven van de hamster staat eten bovenaan de prioriteitenlijst. Voor de hamster is eten veel meer dan alleen het vullen van een lege maag. Gebruik dit instinct en maak het voor uw hamster spannend. Verstop hapjes om aan te knabbelen in de hamsterkooi. Hamster speelgoed (link) combineren met hamstervoer geeft helemaal veel actie. De hamsterkooi wordt een prima alternatief voor de tv, met als grote ster van de avond uw hamster!