• Home
  • Hamster geluiden

Hamstergeluiden wat zegt de hamster!

Hamsters zijn leuke huisdieren en hebben een eigen hamstertaal. Deze hamstergeluiden variƫren van piepen, knorren, tanden klapperen, blazen tot aan gillen. Het geluid dat de hamster maakt, hangt helemaal van zijn gemoedstoestand en omgeving af. Hamsters kunnen met de geluiden aangeven wat ze wel en niet fijn vinden. Het herkennen en interpreteren van deze hamstergeluiden helpt daarom enorm met de verzorging van de hamster!

De geluiden van jonge hamsters

Jonge hamsters maken kleine piepende geluiden. Deze baby hamsters zijn volledig afhankelijk van de moedermelk. Het zijn kleine weerloze diertjes die blind geboren worden. De piepende geluiden zijn een manier van de jonge hamsters om duidelijk te maken dat ze er zijn. Wanneer de hamstermoeder ze even alleen laat, zal het piepen veel duidelijker en harder zijn. Het piepen van de jonge hamsters is dan een roep om warmte en voeding.

Hamstergeluiden bij conflicten met andere hamsters

Hamsters kunnen erg onverdraagzaam naar soortgenoten zijn. Voordat het tot een echte confrontatie komt, maken de hamsters eerst geluid. Een dreigende houding waarbij de hamster blaast betekend oppassen! De hamster geeft met dit geluid aan tot hier en niet verder. Een blazende hamster staat meestal hoog op de poten en heeft grote wangzakken.

Hamstergeluiden bij gevaar en paniek

Een hamster kan bij echt gevaar hoge gillende geluiden maken. Meestal gaat de hamster hierbij op de rug liggen en steekt alle poten voor zich uit. De hamster probeert met de gillende geluiden belagers af te schikken. Wanneer de hamster schrikt, maakt het een korte gil en neemt een verdedigende houding aan. Het zicht van een hamster is niet erg goed, maar het gehoor wel. Praat zacht tegen de hamster als u hem wilt oppakken zodat de hamster niet schrikt.

Hamstergeluiden bij onderzoek en blijdschap

Hamsters maken kleine piepende en snuffende geluiden bij het zoeken en verkennen van nieuw eten. Hamsters zijn erg nieuwsgierig en eten dat op een uitdagende manier aan een hamster gepresteerd wordt, zorgt voor geluid. De hamster zal zichtbaar actief en enthousiast worden en daarbij kleine piepende en snuffelende geluiden maken. Maak het spannend voor de hamster met hamster speelgoed (link) en een mooi ingerichte hamsterkooi (link). De hamster zal zeker reageren met geluiden van blijdschap!