Hamster kopen - welke kiest u en waarom?

Een hamster kopen is een leuke gebeurtenis. Lekker naar de dierenwinkel om uw droom hamster uit te zoeken. Goede voorbereiding is het halve werk en dit geldt ook voor het kopen van hamsters. Daarom wat aandachtspunten en valkuilen over het kopen van een hamster. Voorkom nare verrassingen achteraf, want een hamster kopen is een leuke gebeurtenis en moet dat ook blijven!

Hamster kopen - welke soort hamster koopt u?

Eerste stap bij het kopen van een hamster is bepalen welke hamstersoort (link) voor u het leuks en meest geschikt is. Koop een hamster die het beste bij het gezin past! Een grote goudhamster stelt bijvoorbeeld andere eisen aan de hamsterkooi (link) dan een dwerghamster. Hamster omvang kan een belangrijke punt zijn bij de beslissing tot het kopen van een hamster. Slaapritme en leefstijl zijn, bij het kopen van een hamster twee andere belangrijke aandachtspunten. Hamsters slapen normaal overdag en worden aan het einde van de middag/avond wakker. Koop geen hamster als het voor de dieren onmogelijk is om dit natuurlijke slaapritme aan te houden.

Hamster kopen - één hamster of meerdere?

Hamsters zijn solitaire huisdieren en vinden het niet erg om alleen te zijn. Het kopen van meerdere hamsters voor dezelfde hamsterkooi wordt daarom sterk afgeraden. Russische dwerghamsters -en roborovski dwerghamsters (links) kunnen met andere soortgenoten samenleven. Het kopen en combineren (link) van soortgenoten uit hetzelfde nest geeft de meeste kans op succes. De hamsters zullen elkaar dan vaker verdragen. Wees altijd op uw hoede want ook deze dwerghamsters kunnen toch vijandig tegen elkaar gaan doen. Het kopen en houden van meerdere hamsters in één hamsterkooi, wordt daarom afgeraden en is iets voor de ervaren hamster houder.

Hamster kopen - welke leeftijd is het beste?

Jonge hamsters zijn na vijf tot zes weken geschikt om verkocht te worden. Pas op dat u de hamsters niet eerder koopt, want dit gaat meestal fout. Oudere hamsters kunt u ook prima kopen en kunnen goed handtam (link) worden. Hamsters kunt u kopen bij een dierenspeciaalzaak. Andere adressen voor het kopen van hamsters zijn het dierenasiel en particuliere fokkers. Informeer voordat u de hamster koopt altijd naar de leeftijd. Het kopen van een ouder vrouwtje brengt het risico van zwangerschap met zich mee. Ongewild kunt u dan een heleboel hamsters kopen! Bekijk voor meer handige tips over het kopen van een hamster de checklist (link).