• Home
  • Hamster leeftijd

Hamster leeftijd ouderdom en overlijden

Een hamster met een leeftijd van vijf jaar is echt een oldtimer. De meeste hamsters worden niet ouder dan twee of drie jaar. Leeftijd en gezondheid van een hamster hangen vaak af van de levensomstandigheden. Hamsters in een goede hamsterkooi (link) met de juiste voeding (link) en de verzorging, leven vaak langer. Alle hamsters zullen uiteindelijk overlijden. Daarom wat feiten over leeftijd, ouderdom en overlijden van hamsters voor u.

Leeftijd verschillende hamstersoorten

Niet alle hamsters worden even oud. Leeftijd kan per hamstersoort verschillend zijn. Dwerghamsters (link) leven meestal langer dan de goudhamster (link), maar er zijn altijd uitzonderingen. De meeste tamme hamstersoorten worden twee tot drie jaar oud. De korenwolf (link) een wilde hamstersoort leeft het langst, maar deze wilde hamster is niet geschikt als huisdier.

Hamster leeftijd eerste tekenen van ouderdom

Hamsters kunnen tot laat in hun leven actief en gezond zijn. Eerste tekenen van ouderdom bij een hamster zijn een doffe vacht, veel slapen en weinig eten. Deze signalen zijn vaak allemaal tegelijk waarneembaar en geven aan dat het einde van de hamster nadert. Deze periode varieert per hamster en kan twee tot acht weken duren.

Oude hamster aangepast verzorgen

Een hamster in de laatste dagen van zijn leven heeft aangepast verzorging nodig. De hamster zal veel minder eten dan voorheen. Vitaminerijk hamster eten (link) is in deze levensfase van de hamster belangrijk. Laat de hamster rustig slapen en zorg dat de hamster geen stress krijgt van omgevingsfactoren als geluid, zonlicht en tocht.