• Home
  • Hamster tam maken

Hamster tam maken tips en trucks!

Een hamster tam maken, is een leuk en soms uitdagend proces. De meeste hamsters uit dierenwinkels zijn contact met mensen gewend, maar zeker niet handtam. Vertrouwen en geduld spelen een grote rol bij het tam maken van uw hamster. Niet alle hamsters (link) zijn even snel handtam. Een roborovski dwerghamster (link) bijvoorbeeld is heel lastig echt tam te maken, maar het is niet onmogelijk. Daarom wat tips en trucks over het tam maken van uw hamster!

Hamster tam maken de eerste stap

Eerste stap bij het tam maken van uw hamster is een goed ingerichte hamsterkooi (link). De hamster komt rechtstreeks uit de dierenwinkel en heeft een drukke reis achter de rug. Plaats de hamster rustig in zijn nieuwe hamsterkooi. Oud nestmateriaal uit de dierenwinkel kan erg helpen bij de eerste stappen van het tam maken van de hamster. Vraag hier naar tijdens het kopen van uw hamster (link). Het is logisch dat een nieuwe hamster zorgt voor enthousiasme en opwinding, maar laat dit niet overslaan op uw huisdier. Hamsters zijn hier namelijk heel gevoelig voor en dit maakt het tam maken en het vertrouwen opbouwen in het begin lastig.

Hamster tam maken de tweede stap

Wanneer de hamster gewend is aan zijn nieuwe hamsterkooi begint de tweede fase in het tam maken van uw hamster. Benader de hamster rustig en praat zachtjes tegen hem. Deze stap is belangrijk bij het tam maken van de hamster en zorgt voor vertrouwen en herkenning. De hamster raakt gewend aan uw stem en weet dat het goed is.

Hamster tam maken de derde stap

Oppakken en handvoeren van de hamster is de derde stap in het tam maken van de hamster. Deze stap duurt het langst, maar is ook de leukste. Laat de hamster rustig aan uw vingers en hand ruiken. Hamsters hebben een uitstekende neus en geur speelt een belangrijke rol bij het tam maken van de hamster. Als de hamster rustig aan uw vingers kan snuffelen, dan is het tijd voor wat lekkers! Leg wat lekker hamster eten (link) op uw hand en laat de hamster het er vanaf pakken. Gaat dit goed, neem dan de volgende stap in het tam maken van de hamster en laat de hamster het voer uit uw vingers pakken.

Hamster tam maken de valkuilen

Tijdens het tam maken van de hamster zijn vertrouwen en geduld het belangrijkst. Straal rust en zekerheid uit en doe vooral niet paniekerig! Het tam maken van de hamster gaat niet altijd even snel. Laat de hamster het tempo bepalen, want anders is de kans groot dat het vertouwen er niet komt. Probeer de hamster niet tam te maken net nadat u uw handen hebt gewassen met sterke zeep. Hamsters hebben hier een verschrikkelijke hekel aan en dit helpt zeker niet bij het tam maken van uw hamster.