• Home
  • Hamster winterslaap

Hamster winterslaap

Een hamster in winterslaap is een vreemd gezicht. Hamsters gebruiken de winterslaap om een periode van extreme kou en voedsel schaarste te overbruggen. Hamsters zijn met hun winterslaap niet uniek. Andere bekende dieren die ook een winterslaap houden zijn beren en eekhoorns. Lang niet alle hamsters (link) houden een winterslaap en bij tamme hamsters komt het zelden voor.

Winterslaap hamster kenmerken

Een hamster in winterslaap lijkt wel te zijn overleden. Zowel de lichaamstemperatuur en hartslag van de hamster gaan erg omlaag tijdens de winterslaap. Anders dan bij gewoon slapen, zal de hamsters in winterslaap niet meteen opschrikken bij aanraking. Hamsters in winterslaap worden gemiddeld één keer per week wakker om wat te eten en hun behoefte te doen. Daarna zal de hamster zich weer terugtrekken in het slaaphol en verder slapen.

Winterslaap hamsters voorkomen

De winterslaap van de hamster wordt opgewerkt door temperatuur en weerinvloeden. Hamsters kunnen heel goed aanvoelen of er een lage of hoge luchtdruk heerst. Slecht weer in combinatie met een lagere temperatuur geeft meteen reactie bij een hamster. Echte winterslaap bij een hamster treedt op bij langdurige temperaturen van 10 tot 15 graden. De hamster zal niet meteen in winterslaap gaan na een enkele koude nacht, maar als dit een paar dagen aanhoud, is de kans aanzienlijk.

Hamster in winterslaap wat kunt u doen

Een hamster in winterslaap kan heel simpel wakker gemaakt worden door de temperatuur te verhogen. Probeer de hamster niet zelf wakker te maken, maar laat hem zelf uit zijn winterslaap komen. Een winterslaap is niet schadelijk voor de hamster, maar tamme hamsters zijn minder goed voorbereid op een winterslaap dan bijvoorbeeld een wilde korenwolf (link). Het beste kunt u daarom de winterslaap bij tamme hamsters voorkomen door de hamsterkooi (link) op een goede plaats te zetten. Zorg dat de kamertemperatuur niet beneden de 15 graden Celsius komt en tocht en vochtvrij staat. De goudhamster houdt van wat hogere temperaturen en wordt vaak al slaperig bij temperraturen onder de 20 graden Celsius.