Hamsterkooi het ideale hamsterverblijf

Hamsterkooien zijn er in verschillende maten en soorten. Vuistregel voor het houden van hamsters is hoe groter de hamsterkooi is, hoe gelukkiger de hamster. Daarnaast heeft de hamster speciale eisen en wensen als het over hamsterkooien gaat. Kortom wat moet u doen om uw kleine hamster veilig en goed te laten wonen in zijn hamsterkooi!

Hamsterkooien welke hamsterverblijven zijn er te koop

De populairste hamsterkooi is de traliekooi. Grote voordelen van dit type hamsterkooi zijn: de goede ventilatie en de openheid om contact met de hamster te leggen. Nadeel van veel tralie hamsterkooien is het gebrek aan graafruimte. Alle hamstersoorten (link) zijn van nature echte gravers. Een goede tralie hamsterkooi moet daarom een diepe bak hebben zodat de hamster goed kan graven, maar dit is lang niet alles!

Andere populaire hamsterkooien zijn een terrarium of aquarium. Dit type hamsterkooi biedt vaak volop mogelijkheden om te graven en te wroeten. Deze hamsterkooien zijn vaak bij uitstek geschikt voor kleine hamstersoorten als de dwerghamsters (link). Grootst nadeel van een terrarium of aquarium als hamsterkooi is het gevaar van slechte ventilatie. Gevaarlijke gassen, met vervelende gevolgen, kunnen zich opbouwen in de hamsterkooi.

Hamsterkooi inrichten naar de wensen van uw hamster

Met een goede hamsterkooi alleen bent u er nog niet. Het inrichten van de hamsterkooi is minstens even belangrijk als keuze van de hamsterkooi. Bodembedekking, slaaphuisje, voerplek, opslagplaats, speelplaats en toiletruimte zijn allemaal onderdelen van de hamsterkooi inrichting. Aan welke eisen moet deze inrichting voldoen, wat is veilig voor uw hamster en waarop moet u letten?

Hamsterkooi schoonmaken

Een schone hamsterkooi zorgt ervoor dat uw hamster in top conditie blijft. Hamsters zijn schone actieve huisdieren, maar elke hamsterkooi wordt een keer vies. Daarom een aantal tips over het schoonmaken en houden van de hamsterkooi. Hoe kunt u dit het beste aanpakken en wat is voor u en uw hamster het beste.