Hamsterkooi inrichten als een echt kasteel!

Een hamsterkooi helemaal inrichten naar de wensen van uw hamster. Hoe maak je van een hamsterkooi een hamsterparadijsje, waar uw huisdier zich echt thuis voelt? Een pittige opgave omdat het aanbod van producten groot is. Wat zijn veilige producten om als inrichting te gebruiken en welke producten kunt u beter niet in de hamsterkooi plaatsen. Daarom een overzicht van het inrichten van een hamsterkooi op een veilige en goede manier.

Hamsterkooi inrichten met strooisel

Hamsters vinden het fantastisch om lekker te graven en te wroeten. In de hamsterkooi mag strooisel daarom nooit ontbreken. Zaagsel en houtsnippers zijn ideaal als inrichting van de hamsterkooi. Breng een dikke (tot 10 cm) laag aan als bodembedekking zodat de hamster lekker kan graven. Gebruik altijd strooisel dat is gemaakt van onbewerkt hout! Hamsters hebben namelijk gevoelige luchtwegen en bewerkt hout kan daardoor giftig voor de hamster zijn.

Hamsterkooien met zaagsel en houtsnippers zijn soms minder geschikt voor langharige hamstersoorten (link). Het strooisel zet zich vast in de vacht van de hamster. Klitten, viezigheid en hamsterziekten (link) zijn dan meestal het gevolg. Kies dan voor een andere inrichting van de hamsterkooi. Bedek de bodem van de hamsterkooi bijvoorbeeld met speciale korrels als bodembedekking voor hamsters. Deze producten zijn een goed alternatief, maar let op dat uw hamster ze niet voor eten aanziet.

Hamsterkooi inrichten met nestmateriaal

Hamsters vinden het geweldig om, in hun hamsterkooi een nest te maken. Nestmateriaal mag daarom nooit ontreken in een hamsterkooi. Hooi en stro zijn bekende producten en erg geschikt als nestmateriaal voor de hamster. Zorg dat het nestmateriaal altijd fris, droog en schoon is. Nat stro of hooi kan gaan broeien in de hamsterkooi en uw hamster ziek maken. Het vervangen van het nestmateriaal is een belangrijk onderdeel van de hamster verzorging (link). Uw hamster zal het niet leuk vinden als het nest is gesloopt, maar gaat met het nieuwe nesmateriaal enthousiast aan de slag om een nog mooier nest te bouwen.

Hamsterkooi inrichten met een slaaphuisje

Een hamsterkooi zonder slaaphuisje, lijkt op een huis zonder bed. Dit wilt u uw hamster natuurlijk niet aandoen. In de hamsterkooi geeft het slaaphuisje de hamster ook een veilig gevoel. Bij onraad zal de hamster als eerste het slaaphuisje in rennen en dan wachten tot de kust weer veilig is. Plaats het slaaphuisje in de donkerste plaats van de hamsterkooi zodat de hamster overdag minder last heeft van licht. Slaaphuisjes zijn er in diverse soorten en maten, maar let goed op het materiaal. Onbewerkt hout en diverse aardewerken potten zijn prima geschikt voor slaaphuisjes. Plastic slaaphuisjes kunnen geschikt zijn, maar zorg dat het bijt vast en hamsterproof materiaal is. Hamsters zijn echte knagers en plastic krijgen ze meestal wel kapot, met vervelende gevolgen.

Hamsterkooi inrichten met voerbak en drinkfles

Een hamsterkooi is niet compleet zonder een voerbak en een drinkfles. Hamsters vinden het geweldig om lekkere dingen uit de voerbak te hamsteren en op te slaan in de voorraadkamer. De voerbak heeft dus een belangrijke rol in de hamsterkooi. Zorg dat de voerbak stevig staat en niet kan omvallen. Keramische en aardewerken voerbakken zijn ideaal voor een hamster.

Hamsters drinken in het wild weinig en krijgen het meeste vocht uit hun voedsel. Het dieet van tamme hamsters is droger en daardoor heeft de hamster meer behoefte aan vocht. Handige oplossing is een drinkfles in de hamsterkooi. Een drinkfles lekt geen water in de hamsterkooi en is daarom veel geschikter dan bijvoorbeeld een waterbakje. Waterbakjes als inrichting van een hamsterkooi zijn echt af te raden. Ze worden vies en kunnen leiden tot een ongezonde leefomgeving voor uw hamster.