Hamsterkooi kopen waarop moet u letten!

De hamsterkooi is bepalend voor de leefomgeving van uw hamster. Daarom is het belangrijk dat de hamsterkooi goed aansluit op de behoeften en wensen van uw hamster. Hamsters zijn van nature hele actieve dieren die grote afstanden afleggen en veel energie gebruiken. Een goede hamsterkooi voorziet in deze behoefte en biedt de hamster veiligheid en plezier. Daarom wat punten over het kopen van een goede hamsterkooi!

Hamsterkooi kopen - de traliekooi als hamsterverblijf

Hamsters worden vaak in een traliekooi gehouden. Deze hamsterkooien hebben prima ventilatie en zijn ook makkelijk schoon te maken (link). De spijlen van de hamsterkooi moeten horizontaal lopen, zodat de hamster er in kan klimmen. Daarnaast is de afstand tussen de spijlen een belangrijk aandachtspunt. Koop geen hamsterkooi waarbij de afstand tussen de spijlen groot is. Een dwerghamster (link) kan al ontsnappen als er meer dan een halve centimeter tussen zit. Hamsterkooien waar de tralies ongeveer één centimeter uit elkaar staan, zijn prima geschikt voor de goudhamster (link).

Hamsterkooi kopen - het terrarium als hamsterverblijf

Een terrarium kan een prima verblijf zijn voor uw hamster. Een terrarium als hamsterkooi kan heel speciaal ingericht worden. Dit type hamsterkooien is vooral geschikt voor de kleine hamstersoorten zoals dwerghamsters (link). Bodembedekking kan in een terrarium veel dikker worden aangebracht dan in een tralie hamsterkooi. Hamsters kunnen lekker graven en mooie tunnels maken en door het glas kunt u ze prima bekijken! Groot nadeel van een terrarium als hamsterverblijf is het gevaar van slechte ventilatie. Ammoniakgassen kunnen blijven hangen in de hamsterkooi. Hamsters kunnen hierdoor hamsterziekten (link) oplopen en uiteindelijk sterven. Goede en tochtvrije ventilatie is daarom heel erg belangrijk voor een terrarium als hamsterkooi.

Hamsterkooi kopen - afmeting en omvang

Bij het kopen van een hamsterkooi geldt: "Go Big". Koop geen kleine hamsterkooi want de hamster kan hierin zijn energie niet kwijt. Hamsterspeeltjes (link) kunnen een kleine hamsterkooi interessanter maken, maar dit is geen echte oplossing. Een goede hamsterkooi heeft minimaal een lengte van 60 cm en breedte van 40 cm. Een hamsterkooi met meerdere niveaus kan gevarieerd ingericht worden (link). Elk niveau in de hamsterkooi heeft een andere inrichting. Dit zorgt voor afwisseling en maakt het spannend en interessant voor de hamster.