Hamsterkooi schoonmaken is leuk en makkelijk!

Hamsters zijn schone huisdieren en schoonmaken van de hamsterkooi hoort gewoon bij het houden van hamsters. Een schone hamsterkooi is niet alleen voor u zelf prettig, maar ook noodzakelijk voor de hamster. Hamsterziekten (link) duiken veel vaker op bij hamsters in een vieze hamsterkooi. Daarom wat tips over het schoonmaken van de hamsterkooi. U zult zien dat het schoonmaken van de hamsterkooi leuk en makkelijk is en uw hamster vindt het geweldig!

Hamsterkooi schoonmaken dagelijkse klusjes

Het schoonmaken en houden van de hamsterkooi bestaat uit een aantal werkzaamheden. Dagelijkse klusjes zijn het schoonmaken van de voerbak en de drinkfles controleren. Deze onderdelen behoren tot de basisinrichting (link) van een hamsterkooi en moeten dagelijks schoongemaakt worden. Verwijder oude etensresten uit de hamsterkooi. Vooral vochtig hamster eten (link) mag niet lang in de hamsterkooi blijven liggen. Het kan snel gaan rotten en schadelijk zijn voor uw hamster!

Hamsterkooi schoonmaken twee dagelijkse klusjes

Het verschonen van de plashoek is een typische tweedagelijkse klus. De hamster heeft meestal één vaste toiletplek in de hamsterkooi. Hamsters zijn vrijwel reukloos voor mensen, maar dit geldt niet voor de urine van de hamster. Net als een slaaphuisje kunt u de hamster ook een toilethuisje geven. Heel handig met verschonen omdat het makkelijk uit de hamsterkooi kan worden gehaald. Maak de plashoek goed schoon en breng nieuw strooisel aan.

Hamsterkooi schoonmaken wekelijkse grote schoonmaak

De grote schoonmaak van de hamsterkooi is een wekelijkse schoonmaakklus. Verwijder het strooisel en nestmateriaal uit de hamsterkooi. Spoel en sop de hamsterkooi goed af. Het beste is om hiervoor speciale schoonmaakmiddelen voor hamster te gebruiken. Hamsters hebben een hele sterke neus en stellen het niet op prijs als hun hamsterkooi na het schoonmaken naar afwasmiddel ruikt! Droog de hamsterkooi altijd goed af voordat u hem opnieuw inricht met strooisel en nestmateriaal.

De grote schoonmaak van de hamsterkooi lukt niet met de hamster nog in zijn verblijf. Een tip daarom is om als eerste het slaaphuisje te verschonen. Zet daarna de hamster in het slaaphuisje op een veilige plaats waar het diertje niet kan ontsnappen. Is de hamsterkooi weer helemaal schoon, plaats dan het slaaphuisje met hamster terug in de hamsterkooi. De hamster zal na de grote schoonmaak erg actief door de hamsterkooi lopen. Laat de hamster nu even met rust, want uw huisdier wil graag weer een comfortabele plek maken en het territorium verkennen.

Hamsterkooi schoonmaken hamster speelgoed niet vergeten

Vast onderdeel van elke hamsterkooi is hamster speelgoed (link). Net als alles in de hamsterkooi worden ook hamster speeltjes (link) op den duur vies. Het schoonmaken van hamster speelgoed kan goed samen met de wekelijkse grote schoonmaak van de hamsterkooi. Houten hamsterspeeltjes na schoonmaken goed controleren en vervangen als ze niet veilig of schoon zijn voor uw hamster.