Hamstersoorten - Welke hamster kiest u?

Hamsters zijn er in verschillende maten en soorten. Alle hamstersoorten hebben gemeenschappelijke kenmerken, maar verschillen zijn er zeker ook. Juist deze verschillen per hamstersoort, kunnen bepalend zijn bij de aankoop. Daarom hieronder een aantal kenmerken en verschillen van hamstersoorten voor u op een rij!

Hamstersoorten met lang en kort haar

De meeste hamstersoorten hebben in het wild een stevige kortharige vacht. In de dierenwinkel ziet u ook langharige hamstersoorten. Deze hamstersoorten zijn het gevolg van hamster fokprogramma's. Vooral de goudhamster (link) is bekend om zijn verschillende soorten vacht. Langharige -en satijnharige goudhamsters worden naast wildkleurige goudhamsters vaak ook aangeboden. Nieuw is de teddy goudhamster! Deze hamstersoort heeft lang of kort haar en voelt daarbij ook pluizig en zacht aan.

Langharige hamstersoorten hebben meer verzorging nodig dan kortharige hamsters. Klitten en viezigheid zetten zicht vast in de vacht van de langharige hamstersoorten. Het is daarom belangrijk dat langharige hamsters snel handtam (link) gemaakt worden. Verder stellen langharige hamsters vaak andere eisen aan een hamsterkooi (link) en de inrichting.

Grote of kleine hamstersoorten

Lengte en gewicht zijn per hamstersoort heel verschillend. De korenwolf een wilde Europese hamster is een echte joekel! Deze hamstersoort kan wel 35 centimeter lang worden en is absoluut niet geschikt als huisdier. Kleine hamstersoorten zoals dwerghamsters (link) zijn wel echt geschikt als huisdier. Deze kleine hamstersoorten hebben leuke unieke karaktereigenschappen en voelen zich prima thuis in een hamsterkooi. Daarnaast zijn er specifieke dwerghamsters zoals de Russische of roborovski dwerghamster die verdraagzamer zijn tegenover soortgenoten. Deze hamstersoorten zijn meestal zelfs te combineren (link)!