Dwerghamster de feiten op een rij!

Dwerghamster is een verzamelnaam voor een aantal specifieke hamstersoorten. Alle dwerghamsters hebben gemeenschappelijk dat ze tot de kleinste hamstersoorten behoren. Onderling zijn de verschillen echter groot en daarom wat feiten over dwerghamsters op een rij.

Dwerghamsters stellen graag zich graag voor

Dwerghamster is een verzameling van kleinere hamstersoorten. De bekendste dwerghamsters en meeste geschikte hamster als huisdier zijn: de Russische dwerghamster(link), de Chinese dwerghamster (link), de campbelli dwerghamster (link) en de roborovski dwerghamster (link). Allemaal zijn ze gek op aandacht, erg nieuwsgierig en zeer actieve hamstersoorten (link)

Dwerghamster leefgebied

Het natuurlijke leefgebied van dwerghamsters ligt oostelijker dan die van de goudhamster (link). Steppen -en hafwoestijngebieden in Centraal Aziƫ en Noord Oost Aziƫ zijn de ideale leefgebieden voor dwerghamsters. Kenmerkend voor deze gebieden zijn de grote temperatuursverschillen. Dwerghamsters zijn hier goed op aangepast en hebben speciale eigenschappen. Dikke vacht en de behaarde voetzolen helpen de dwerghamsters tegen afkoeling. De Russische dwerghamster leeft heel noordelijk en heeft een speciale wintervacht die de hamster extra bescherming geeft tegen weersomstandigheden en roofdieren.

Dwerghamster karaktereigenschappen

Dwerghamsters zijn niet alleen veel kleiner dan de goudhamster en de grote korenwolf (link), maar hebben ook echt andere karaktereigenschappen. Heel opvallend aan vooral de Russische en roborovski dwerghamsters is dat ze beter te combineren (link) zijn met andere soortgenoten. In het wild leven deze dwerghamsters in kleine groepen en zijn geen echte eenlingen zoals de goudhamster.

Dwerghamsters zijn eerder actief dan de meeste andere hamsters. Misschien komt dit door de extreme lage temperaturen 's nachts en in de winter in hun natuurlijke leefgebied. De tamme dwerghamster heeft deze karaktereigenschap behouden en is daarom laat in de middag vaak al actief bezig.