Campbelli dwerghamster

De campbelli dwerghamster is een relatief nieuwe hamstersoort. Lang werd er gedacht dat de campbelli dwerghamster een ondersoort was van de Russische dwerghamster (link). Uit onderzoek bleek dit niet het geval te zijn en sindsdien wordt de campbelli dwerghamster als zelfstandige soort gezien. Deze prachtige hamster wordt steeds bekender in de hamsterwereld. Campbelli dwerghamsters hadden een beetje een imago probleem, maar dit is gelukkig aan het veranderen!

Campbelli dwerghamster leefgebied

Het natuurlijke leefgebied van de campbelli dwerghamster zijn de steppegebieden in Noordoost -en centraal Aziƫ. Landen waar de campbelli dwerghamster voorkomt zijn Mongoliƫ, Noordoost China en Kazachstan. De campbelli dwerghamster leeft in tegenstelling tot de Chinese dwerghamster (link) in het wild meestal in kleine groepen. Ze maken net als andere hamstersoorten (link) diepe holen om zichzelf te beschermen. De campbelli dwerghamster is vooral in de avond en nacht actief en legt dan behoorlijke afstanden af.

Campbelli dwerghamster afmeting en kleur

De campbelli dwerghamster is ongeveer net zo groot als de Russische dwerghamster (link). De staart van de campbelli dwerghamster is ongeveer 1 cm lang. De campbelli dwerghamster heeft een smalle, maar duidelijke rugstreep (aalstreep). De zwarte aalstreep is normaal goed zichtbaar, maar niet zo dominant als bij de Russische dwerghamster. Campbelli dwerghamsters zijn de laatste jaren veel gebruikt in fokprogramma's. Hierdoor zijn er tegenwoordig veel kleurvarianten van deze hamstersoort op de markt. De karakteristieke wildkleur lijkt op de Russische dwerghamster, maar heeft een bruinere tint.

Campbelli dwerghamster gedrag en bijzonderheden

De campbelli dwerghamster is van nature geen eenling, maar leeft in kleine groepen. Binnen de groep is er een rangorde waarbij oudere dieren plaats maken voor jonge. Dit gaat vaak niet zonder slag of stoot, dus let wel op met combineren (link) van deze dwerghamsters! Campbelli dwerghamsters zijn redelijk territoriaal en kunnen agressief reageren op mensen als die de hamster in zijn hamsterkooi willen aanraken. Buiten de hamsterkooi (link) is de campbelli dwerghamster meestal erg vriendelijk en ook snel handtam (link).