Roborovski dwerghamster

De roborovski dwerghamster is de echte speedy gonzales onder de dwerghamsters. Deze razendsnelle hamster is de kleinste dwerghamster die er is. Roborovski dwerghamsters zijn pas begin jaren tachtig naar Nederland gekomen en worden steeds populairder. Heel logisch want de roborovski dwerghamster is een leuk actief huisdiertje en zo vlug als water!

Roborovski dwerghamster leefgebied

Natuurlijke leefgebieden van de Roborovski dwerghamsters zijn de hafwoestijnen in Noord en Midden Aziƫ (Kazachstan, Mongoliƫ, China en Rusland). De roborovski dwerghamster kan diepe holen maken in zandgrond. Het biedt de dwerghamster bescherming tegen roofdieren en extreme temperaturen. De roborovski dwerghamster is iets eerder actief dan de meeste andere dwerghamsters (link). Overdag zult u deze hamster niet aantreffen, maar laat in de middag is de roborovski dwerghamster klaar voor nieuwe avonturen!

Roborovski dwerghamster afmeting en kleur

De roborovski dwerghamster is de kleinste dwerghamster. Met een lengte van 7 tot 9 centimeter is het echt een kleintje. Het zal u niet verbazen, maar de roborovski dwerghamster is ook de lichtste dwerghamster. Volwassen hamsters wegen vaak maar 35 gram. Het staartje van de roborovski is ongeveer even lang als die van de Russische dwerghamster (link). Door de dikkere vacht is het staartje van de roborovski dwerghamster bijna niet zichtbaar.

De roborovski dwerghamster heeft geen duidelijke rugstreep (aalstreep). De vacht is dikker dan die van veel andere dwerghamsters. Roborovski dwerghamsters zijn dankzij hun wat dikkere vacht goed beschermd tegen de grote temperatuurschommelingen in hun leefgebied. In het wild heeft de roborovski dwerghamster een lichtbruine vacht die aan de zijkant overgaat in wit. Tegenwoordig is de roborovski dwerghamster er in vele kleurvarianten, uiteenlopend van wildkleur, gevlekt, egaal wit en of grijs.

Roborovski dwerghamster gedrag en bijzonderheden

De roborovski dwerghamster leeft in het wild niet alleen, maar in kleine groepen. Binnen de groep is er een rangorde en deze zorgt voor rust en vrede. In gevangenschap kunnen Roborovski dwerghamsters ook samen gehouden worden, maar een grote hamsterkooi (link) is dan echt een voorwaarde. Het combineren (link) van twee hamsters van hetzelfde geslacht of het houden van een koppel roborovski dwerghamsters kan ook goed gaan. Helemaal zeker is dit in gevangenschap nooit, dus wees altijd alert op vechtpartijen die verkeerd kunnen aflopen voor deze kleine snelle dwerghamsters.