Russische dwerghamster

Russische dwerghamsters worden naast goudhamsters (link) het meest in Nederland gehouden. De Russische dwerghamster heeft een prachtige vacht en is in tegenstelling tot de Chinese dwerghamster minder vijandig tegenover soortgenoten. Russische dwerghamsters kwamen midden jaren 60 naar Europa toe. Het lieve karakter en de prachtige kleurencombinaties maakten de Russische dwerghamster snel geliefd bij het grote publiek.

Russische dwerghamster leefgebied

Het natuurlijke leefgebied van de Russische dwerghamster zijn de steppegebieden in Noord en Midden Aziƫ (Kazachstan en Mongoliƫ). Temperatuurverschillen hier erg groot en daarom maakt de Russische dwerghamster diepe holen. De diepe holen beschermen de hamster goed tegen extreme temperaturen en zorgen ook voor veiligheid. De Russische dwerghamster is vooral in de avond en nacht actief en deze hamstersoort (link) kan behoorlijke afstanden afleggen.

Russische dwerghamster afmeting en kleur

De Russische dwerghamster behoort tot de kleinere dwerghamsters(link). Met een lengte van ongeveer 10 centimeter en een gewicht tot 45 gram is de Russische dwerghamster echt een kleintje. In tegenstelling tot de campbelli dwerghamster (link) heeft de Russische dwerghamster een klein staartje.

De Russische dwerghamster heeft een mooie brede rugstreep (aalstreep). De zwarte aalstreep is, bij deze hamstersoort duidelijk aanwezig. De wintervacht is een andere bijzondere eigenschap van deze hamsters. De Russische dwerghamster kan namelijk in de winter een lichte wintervacht krijgen. De dwerghamster is hiermee perfect gecamoufleerd in de natuurlijke (sneeuwrijke) leefomgeving. In gevangenschap kleurt de vacht van de Russische dwerghamster niet altijd, maar als het gebeurd is het een prachtig gezicht!

Russische dwerghamster gedrag en bijzonderheden

De Russische dwerghamster is, in tegenstelling tot de Chinese dwerghamster (link) geen echte eenling. Het is mogelijk om Russische dwerghamsters uit hetzelfde nestje met elkaar te laten opgroeien. Het beste kunt u twee hamster van hetzelfde geslacht met elkaar combineren. Helemaal zeker dat de Russische dwerghamsters de vrede bewaren is er niet! Zorg daarom altijd voor een ruime hamsterkooi (link) en als het fout gaat, plaats de vechtersbazen dan in een aparte hamsterkooi.