Goudhamster ook wel Syrische hamster

Goudhamsters zijn toonbeeld voor hamsters als huisdieren. Vraag iemand naar wat hamsterkenmerken en grote kans dat ze een goudhamster beschrijven. Syrische hamster wordt ook gebruikt en deze naam geeft aan waar de goudhamster oorspronkelijk vandaan komt. Veel moderne goudhamsters zijn namelijk allemaal afstammelingen van goudhamster die lang geleden gevangen waren in de Syrische plaats Aleppo. De goudhamster was eerst voornamelijk een proefdier voor laboratoria, maar snel werd de potentie van dit leuke huisdier ontdekt. De goudhamster is tegenwoordig niet meer weg te denken als huisdier en zeer populair huisdier voor veel mensen.

Goudhamster of Syrische hamster leefgebied

Natuurlijk leefgebied van de goudhamster is de hafwoestijn van het Midden Oosten en centraal Azië. Het klimaat in deze gebieden is erg droog en warm. Goudhamsters kunnen zicht hier prima stand houden door diepe gangen en tunnels te graven. De goudhamster kan meer dan 2 meter diep graven, om zo aan de hitte bovengronds te ontkomen. In de avond en nacht wordt de goudhamster actief en gaat dan op zoek naar eten. Hij legt hierbij net als de meeste hamstersoorten (link) grote afstanden af.

Goudhamster of Syrische hamster afmeting en kleur!

De goudhamster heeft een stevig lichaam en een brede, leuke opvallende kop. Goudhamsters kunnen afhankelijk van geslacht tot 16 centimeter lang worden. Het staartje van een goudhamster is niet lang en met 1 cm gelijk aan die van veel dwerghamsters zoals de Russische dwerghamster (link). Het forse postuur van Goudhamsters maakt ze veel zwaarder dan dwerghamsters (link). Vrouwelijke goudhamsters kunnen wel 180 gram wegen, terwijl mannetjes meestal blijven steken rond 130 gram.

De naam goudhamster verraad zijn oorspronkelijke wildkleur. De Syrische hamsters gevangen in Aleppo waren namelijk goudgeel van kleur. Later, door vermenging zijn er veel andere kleurvarianten bijgekomen. De vacht van de goudhamster is tegenwoordig net zo divers als de kleurvariaties. Naast kort -en langharige goudhamsters zijn er ook satijnharige hamsters. Nieuwe ontwikkeling op hamstergebied zijn de teddy goudhamsters. Deze hamsters hebben een vacht die glanst als die van de satijn goudhamster, maar ook pluizige structuur heeft.

Goudhamster gedrag en bijzonderheden

De goudhamster is een echte eenling. Ondanks de vele jaren in gevangenschap is deze klassieke karaktereigenschap nooit verdwenen. Plaats daarom nooit twee volwassen goudhamster bij elkaar, hoe groot de hamsterkooi (link) ook is. Goudhamsters hebben net als de andere hamstersoorten een vast dag en nacht ritme. Dit betekend dat ze overdag slapen en in de avond en nacht actief zijn. Goudhamsters houden zich hier strikt aan en worden niet zoals de roborovski dwerghamster (link) in de late middag al wakker.