Europese hamster bekend als de Korenwolf

Niet alle hamsters komen uit verre landen. De Europese hamster bekend als de korenwolf komt ook in Nederland voor! Korenwolf klink heel angstaanjagend, maar u hoeft zich geen zorgen te maken. De Europese hamster is een heel schuw dier en wordt, in Nederland alleen gezien in de provincie Limburg. Hier komt de bijnaam korenwolf ook vandaan omdat het Limburgse koren een lekkernij is voor deze hamster. De korenwolf hoeft niet bang te zijn dat mensen zijn voorraden weghalen en kan dus lekker hamsteren!

Korenwolf of Europese hamster leefgebied

Het natuurlijke leefgebied van de korenwolf zijn Europese steppegebieden. Deze gebieden waren vroeger talrijk, maar zijn door landbouw, verstedelijking en bevolkingstoename drastisch afgenomen. De korenwolf leeft daarom nu in een verspreid gebied dat loopt van west Rusland tot Noord Frankrijk. De korenwolf maakt net als de tamme goudhamster (link) diepe holen, gangen en tunnels. Rotsgronden en bergachtige gebieden zijn niet geschikt voor de korenwolf. De Europese hamster wordt daarom zelden gezien in gebieden boven 500 meter NAP. Lössgronden van Zuid Limburg zijn ideaal voor de korenwolf. De hamsters kunnen hier perfect graven en voedsel is nooit ver weg.

Korenwolf afmeting en kleur

De Europese hamster is veel groter dan de tamme hamster. De korenwolf heeft een maximale lengte van 35 centimeter en weegt maximaal 450 gram. Deze wilde hamsters zijn daarmee veel groter en zwaarder dan bijvoorbeeld dwerghamsters (link). Europese hamsters hebben net als andere hamsters een staart. De staart van de Europese hamster is ongeveer 3 centimeter lang. De korenwolf gebruikt deze staart niet om te klimmen zoals de Chinese dwerghamster (link) dat wel doet.

De korenwolf heeft een stugge, dikke vacht en is goed gecamoufleerd. Een duidelijke aalstreep zoals bij veel dwerghamsters heeft de korenwolf niet. De vacht heeft meerdere kleuren en loopt uiteen van donderbruin tot zelfs wit. Het kleurpatroon is meestal gevlekt en gebiedsafhankelijk. De korenwolf kan door seizoensinvloeden anders kleuren, maar van een echte verandering van vacht zoals bij de Russische dwerghamster (link) is geen sprake.

Korenwolf gedrag en bijzonderheden

De korenwolf gedraagt zich eigenlijk niet veel anders dan de meeste hamstersoorten. Hij slaap overdag en is 's nachts actief. Door zijn grote omvang eet deze hamster veel en kan grote hoeveelheden voedsel opslaan in zijn burcht. Er zijn hamsterburchten gevonden waar de korenwolf wel 65 kilo eten had opgeslagen! De korenwolf is net als de goudhamster een echte eenling. In de paartijd worden de dieren samen gezien, maar na het paringsritueel gaan ze beide weer hun eigen weg.