Hamsterwiel het fitnessapparaat voor de hamster!

Het hamsterwiel is waarschijnlijk het bekendste hamster speelgoed. De eerste hamsterwielen doken op rond 1950. Dit hamster speelgoed was toen puur ontworpen om hamsters (in te kleine hamsterkooien) meer lichaamsbeweging te geven. Tegenwoordig weten we dat hamsters (link) in het wild grote afstanden afleggen. Tamme hamsters hebben daarom echt een hamsterwiel nodig. Hamsterwielen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Lang niet alle hamsterwielen zijn geschikt en veilig voor hamsters. Let daarom goed op welk hamsterwiel u koopt want het gaat immers om de gezondheid van de hamster!

Hamsterwiel noodzakelijk of zielig voor de hamster?

Hamsters in een hamsterkooi (link) hebben veel minder lichaamsbeweging dan hun wilde soortgenoten. De behoefte om te bewegen en de natuurlijke drang is echter wel aanwezig bij tamme hamsters. Het hamsterwiel biedt daarom uikomst en stelt de hamster in staat om op een eenvoudige manier toch veel te bewegen. Het hamsterwiel moet niet gezien worden als totaal oplossing, maar is onderdeel van een hamsterkooi inrichten (link).

Veilige hamsterwiel van goed materiaal

Hamsterwielen zijn er in vele soorten en maten. Helaas zijn veel hamsterwielen niet veilig en geschikt voor hamsters. De hamster moet zich, in het hamsterwiel volledig kunnen uitrekken. Koop daarom geen te klein hamsterwiel want de kans is dan groot dat de hamster problemen aan gewrichten zal krijgen. Hout en niet gecoat staal zijn de beste materialen voor een veilig hamsterwiel.

Ander belangrijk veiligheidsaspect van het hamsterwiel is de gesloten achterkant. De hamster kan hierin veilig en hard rennen, zonder kans op verwondingen door ronddraaien stangen van het hamsterwiel. Een veilig hamsterwiel heeft ook een gesloten loopvlak. Hamsters kunnen dan niet vast komen te zitten of zichzelf verwonden. Met een veilig hamsterwiel is de kans op ongevallen en hamsterzieken (link) dan minimaal!

De hamster heeft hamsterwiel gekte!

Het doel van een goed hamsterwiel is zorgen voor meer lichaamsbeweging bij uw hamster. Dit gaat meestal goed, maar soms kunnen hamsters doorslaan. Hamsterwiel gekte of trendmolen gekte treedt op als de hamster vrijwel niets anders meer wil doen dan rondrennen in het hamsterwiel. Dit is meestal een gevolg van verveling en een te kleine of onjuiste hamsterkooi. Hamsterwiel gekte kan simpel voorkomen worden met een goede hamsterkooi met de juiste inrichting. Zorg voor afwisseling en ander hamsterspeelgoed (link) en geef uw hamster wat te doen.